fredag 14 mars 2008

Miljarderna rull... staplas

Miljarderna bollas hit och dit. "Skatteökningen förväntas inbringa staten en miljard kronor." "Kostnaderna för tunneln genom Hallandsåsen ligger på cirka 7,5 miljarder kronor (2003)." "Sverige beräknas få knappt 14 miljarder kronor i EU-bidrag under 2007."
Men hur mycket pengar är egentligen en miljard kronor? "En miljard" är ett svårt tal. Man tänker "hundra", så "tusen", så "hundra tusen", sedan "en miljon" och sedan... lägger man gärna till ytterligare en nolla bara i talföljden.

Men för att komma till en miljard från en miljon så krävs det tre nollor! 1 000 000 000 alltså. Tusen miljoner. Det går inte att föreställa sig. Om man inte gör sig en bild av det förstås:
Om man staplar ovikta hundralappar på varandra, hur hög blir då en stapel som innehåller en miljard kronor? Gissa. (Eller fundera ordentligt på det – hur hög blir till exempel en stapel med tio hundralappar? 1000 kronor alltså?)

Svar: En stapel med hundralappar som innehåller en miljard kronor blir i runda slängar en kilometer (1 km) hög! Det ger lite perspektiv.
År 2006 var Ingvar Kamprad god för ca 461 miljarder kronor. En hög med hundralappar drygt 46 mil rakt upp i himlen. Nu börjar det bli svårt att göra sig en bild av mängden igen. Inom rymdfarten definieras rymden som 100 km ovanför havsnivån...

Inga kommentarer: